Wydrukuj tę stronę
czwartek, 24 luty 2022 18:28

Ciastka z białą czekoladą

ciasto z białą czekoladą ciasto z białą czekoladą wedel

Biała czekolada dzieli ludzi – niektórzy ją kochają, inni uznają za nieprawdziwą. Nie da się jednak ukryć, że z białej czekolady można wyczarować pyszne desery. Jak na przykład ciastka, które postawisz na stole przed swoimi gośćmi.

 

Ciastka z białą czekoladą na wiele sposobów

Ciasta z białą czekoladą można zrobić na naprawdę wiele różnych sposobów. Możesz upiec ciasto z białą czekoladą, które będzie łączyć w sobie restauracyjną wykwintność i swojskie smaki. Możesz zrobić ciasteczka kruche z drobinkami białej czekolady, które rozpłyną się w ustach. Możesz nawet przygotować tort czekoladowy z wiśniami w wersji mniej tradycyjnej, bo właśnie z białą czekoladą. Ten składnik jest niezwykle uniwersalny i doskonale sprawdza się w przeróżnych deserach. My jednak postanowiliśmy, że to, co najprostsze, jest najpiękniejsze. Dlatego mamy dla Ciebie przepis na ciasteczka z orzechami i białą czekoladą, które zrobisz w pół godziny.

Ciastka z białą czekoladą – przepis

Aby zrobić pyszne, kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka z białą czekoladą, wystarczy Ci tylko kilka składników.

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • Pół kostki masła
  • 50 gramów cukru pudru
  • Jajko
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wybrane pokrojone orzechy lub inne bakalie

Zacznij od ubicia masła i cukru na puszystą masę. Pamiętaj jednak, że masło musi być miękkie. Dodaj jajko i ubijaj do czasu, aż masa będzie jednolita i kremowa. Do oddzielnej miski przesyp mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie i przesyp do masy jajeczno-maślanej. Dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Dodaj orzechy oraz posiekane kawałki białej czekolady. Kilka razy pomieszaj delikatnie. Teraz czas na pieczenie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na nią masę, formując ciasta. Najłatwiej zrobić to łyżką. Pamiętaj o odstępach, gdyż ciastka szybko urosną. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. W tym czasie zauważysz, że ciastka są już rumiane. Wyciągnij je z piekarnika i poczekaj, aż ostygną.

Tak przygotowane ciasteczka będą idealnym deserem dla Ciebie i gości. Podawaj je w towarzystwie owoców, by wyglądały i smakowały jeszcze lepiej.