Ciastka z białą czekoladą na wiele sposobów
Ciasta z białą czekoladą można zrobić na naprawdę wiele różnych sposobów. Możesz upiec ciasto z białą czekoladą, które będzie łączyć w sobie restauracyjną wykwintność i swojskie smaki. Możesz zrobić ciasteczka kruche z drobinkami białej czekolady, które rozpłyną się w ustach. Możesz nawet przygotować tort czekoladowy z wiśniami w wersji mniej tradycyjnej, bo właśnie z białą czekoladą. Ten składnik jest niezwykle uniwersalny i doskonale sprawdza się w przeróżnych deserach. My jednak postanowiliśmy, że to, co najprostsze, jest najpiękniejsze. Dlatego mamy dla Ciebie przepis na ciasteczka z orzechami i białą czekoladą, które zrobisz w pół godziny.
Ciastka z białą czekoladą – przepis
Aby zrobić pyszne, kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka z białą czekoladą, wystarczy Ci tylko kilka składników.
- 200 gramów mąki pszennej
- 2 tabliczki białej czekolady
- Pół kostki masła
- 50 gramów cukru pudru
- Jajko
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Wybrane pokrojone orzechy lub inne bakalie
Zacznij od ubicia masła i cukru na puszystą masę. Pamiętaj jednak, że masło musi być miękkie. Dodaj jajko i ubijaj do czasu, aż masa będzie jednolita i kremowa. Do oddzielnej miski przesyp mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie i przesyp do masy jajeczno-maślanej. Dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Dodaj orzechy oraz posiekane kawałki białej czekolady. Kilka razy pomieszaj delikatnie. Teraz czas na pieczenie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wykładaj na nią masę, formując ciasta. Najłatwiej zrobić to łyżką. Pamiętaj o odstępach, gdyż ciastka szybko urosną. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. W tym czasie zauważysz, że ciastka są już rumiane. Wyciągnij je z piekarnika i poczekaj, aż ostygną.
Tak przygotowane ciasteczka będą idealnym deserem dla Ciebie i gości. Podawaj je w towarzystwie owoców, by wyglądały i smakowały jeszcze lepiej.